Böcker

Att läsa hör sommaren till, tyvärr tar jag mig alldeles för lite tid till det men har ändå lyckats börja i två böcker och en veckotidning.
Jag läser lite på stranden men mina ungar och nu till och med mannen har börjat sno det jag läser!!
Jag tror faktiskt att jag ska gå och flytta på två varma små barn som somnat i min säng för att sen krypa ner o läsa en stund...skulle kunna vara skönt!

 

Den onda viljan, av Karin Fossum

Karin Fossum är en skicklig författare. Man får inte alltid det som man kanske har förväntat sig - men man får en god berättelse, nedtecknad på ett skickligt sätt. Det finns inga grovt tillyxade schabloner eller snabbt ihoprafsade stereotyper i hennes berättelser - och det finns därmed också karaktärer som gör oväntade saker eller händelseförlopp som tar en ny, oväntad vändning. Det gör att hennes berättelser i regel alltid är läsvärda och innehåller saker som man får fundera över. Den onda viljan är inget undantag. Den är inte så värst omfångsrik, men den innehåller många tänkvärda händelser och är klart läsvärd.

I Den onda viljan möter vi tre unga män, som alltid har varit vänner. Vid en roddtur under en helgutflykt ställer sig en av männen, Jon, upp i båten och faller i vattnet - och hans vänner gör absolut ingenting för att rädda honom. Istället kommer de överens om att de måste berätta för andra att Jons försvinnande har att göra med hans deprimerade sinnestillstånd, och det är också den version av sanningen som de håller fast vid då de möter kommissarie Konrad Sejer.








I det tysta av Vicky Jaggers

Klicka på bilden för att komma till Bokus!

 

I det tysta handlar om Vickys uppväxt i ett fattigt hem i England. Hon är yngsta barnet bland fyra, hennes äldsta bror är 10 år äldre, hennes storasyster har någon form av hjärnskada och finns på institution och hennes andra storebror, David, är vad hela boken kretsar kring. David är mycket intelligent, till skillnad från Vicky som har dyslexi och svårt i skolan. Hon ser upp till sin storebror, tills han en natt när Vicky är tolv år förgriper sig på henne.

Vicky kastas in i ett enormt kaos där skuld och skam brottas med ångest och stark rädsla för sin bror. För David är förvisso intelligent men också våldsam och kriminell. Han manipulerar hela familjen och är moderns favorit, trots hans beteende och Vickys uppenbara rädsla. Men ingen anar och ingen frågar.

Mycket gripande, sorglig och hemsk bok. Fruktansvärt öde och jag tycker det är starkt av henne att skriva den här boken. Lättläst och inte så komplicerat skriven, men ändå läsvärd.

I 18 år var Vicky Jaggers i sin brors våld. En sann och ovanlig berättelse om syskonincest.

När Vicky Jaggers var liten avgudade hon sin storebror David och han var också deras mors ögonsten. För modern var David ljuset i familjelyckan det perfektabarnet som inte kunde göra något fel. Men Vickys egen familjelycka och hennes barndom förbyttes mot mardröm när hennes bror brutalt våldtog henne upprepade gånger. Hon var tolv, han var sjutton.

Därefter förblev hon i hans våld. Hans viskade hot vid middagsbordet förlamade henne av skräck och höll henne tyst. Inte ens när hon upptäckte att hon var gravid och födde ett barn vågade hon säga något. Hon var övertygad om att ingen någonsin skulle tro henne.

I det tysta är en skakande sann berättelse om syskonincest och om att vara skrämd till tystnad, av sin egen bror. Idag är Vicky Jaggers 34 år och bor i Storbritannien med sin man och sina fyra barn.

Två böcker på gång !


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0