JULAFTON

Äntligen har den varit här, dagen med stort D.

Mys på morgonen med strumporna fulla av gott o paket. Tillochmed jag hade fått fullt i strumpan, små nissarna hade varit framme.


Färden går till mormor med bilen full med paket o ungar (två bilar).
Hos mormor blir det dopp i grytan tillsammans med systers familj, gammelfarfar, faster med man.

Elly, lilla syster, mannen i mitt liv.

"gammelfarfar" 96 år ung, helt fantastisk!!

Kalle Anka med vänner, tomteverkstaden mm som vanligt, jag passade på att fixa det sista med julklapparna.
Kvällen firas med Mormor, morfar,gammelmormor,farmor,syster med familj.
Julklappshögen växer.
Ungarna börjar att vänta.
Julbordet dukas mmmmm så mycket gott! Så fint o "juligt".

Mollan hittade en brödkaka. Ifall maten inte räcker?

11 kusiner,1,5 år-18,5 år.

Gott med spjäll.

Vackra flickor.

Jag förstår att julhandeln slår rekord, det gör vi oxå. Här är en bråkdel av alla klappar.


Väntan är lång men den som väntar på något gott....
Han kom tillslut våran halv galna tomte. Förra året var MM livrädd men inte i år.



Kaffe sen hemfärd. Vad var det jag sa? - Det blir jul ändå....

Snart julafton

Klockan är snart 23.30 den 23/12, snart julafton. Tomten börjar bli trött o väntar på att fylla barnens strumpor. Det är bara det att dagens barn o Ungdommar aldrig kommer i säng.
Nu efter att pyntandet är klart börjar jag känna av julen, faktiskt. Jag skulle bara behövt stryka lite kläder till i morron kanske städat upp i köket men det hinns med i morgon nu tänker jag sova en stund..


och du... HA EN RIKTIGT GOD JUL!!!!!


KLÄR GRANEN

PEPPARKAKSHUS

ÄLDSTA SYSKONEN JULKLAPPSSTÖKAR

DAN FÖRE DAN...

Efter några sjukdagar har vi kört hårt i dag. Min älskling fyller hela 38 år just i dag, han började tjata efter presenter direkt på morronen men fick hålla sig till em. eftersom i går när jag skulle handla åt honom fick jag ett "migrän anfall". Fruktansvärt !! Jag var glad att vi tog oss hem, jag däckade på soffan så Hobson fixade käk o alla hjälptes åt att ta hand om småbarnen. Som tur var kom familjefadern hem i tid. Drygt två timmar tog det innan det började släppa.

I går kväll gjorde jag ett pepparkakshus, jag brukar göra en massa byggnader men hoppade över en hel del.
I dag har jag bakat o städat o garnerat huset. Gäster kom på eftermiddagen o uppvaktade. Vi tände marchaller o vår "eldkorg" som vi eldade med ved i på gården.

Efter provsmak o faktiskt en liten nubbe till sillen sitter jag här o hämtar andan. De minsta barnen har hängt upp sina strumpor bredvid sängarna o somnat i tomtedräkterna, så gulligt!!

Snart ska jag o mellan barnen pynta färdigt så det blir kväller.

GRATTIS GUBBEN

LITEN SÖT TOMTE

Dan före dan före dan före dan före dan före dopparedan......

Nedräkning.
I dag var vi på julavslutning i kyrkan. Barnen åkte till skolan som vanligt. Dom stora till sina skolor o kyrkor. Mellan barnen till Heden o fläckebo. Jag o småttorna skulle komma till kyrkan så vi packade ryggan med en flaska juice o en låda med kex, tablettaskar mm. Det gick faktiskt ganska bra. Mollan morrade lite och blev arg ett par gånger. MM skötte sig jättebra, han hittade en traktor o en bondgård o Mollan klättrade på några stolar. Barnen sjöng mysiga julsånger. Edde var hemma o var sjuk.
Efter kyrkan fick Emsan ta hem två spritt nya yamaha trumpeter från musikskolan som en uppmuntran, dom är ju duktiga. Emsan tog hem Eddes.

I KYRKAN; EMSAN I CERISE TOPP.


LITE LEK BAK I KYRKAN.


INNAN FIKAT HEMMA.


STOLTA MED NYA TRUMPETER.


VÅR PRINSESSA ÄR ETT TROLL.

dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan doppare dan....

Nu närmar sig julen med storm steg. Stressen ökar i takt med att dagarna går (inte min men andras). Jag o småttingarna åkte till sala för att hämta ut en julklapp och handla lite småsaker.
Vi tog det lugnt o tog en fika i gallerian. Riktigt trevligt o ganska billigt. Inne på Hennes släppte jag ur vilddjuren ur vagnen, dom gömde sig under mössorna o andra klädställ vilket härligt kurragömma place för människor runt en meter höga. Efter en kortare jakt fick dom åter sitta i vagnen. Skyndade hem till Abbe som redan hunnit hem från skolan.
I morron är det julavslutning i fläckebo kyrka, det brukar vara hel mysigt. Mycket mutgodis o frukt så kanse det går ( åter om detta i morgonens blogg).
Skrev i dag ett JULKOMIHÅG med ett antal punkter som ska följas fram till jul. Jag ligger redan efter skulle gjort degen till pepparkakshuset, Där ligger MIN prestationsångest!!
Nu ska jag stryka några skjortor o plocka fram kläder till i morgon.

Paketen minskar på barnens kalendrar.

SMASKIGT

MM har lite svårt att hålla sig så vi ordnade en mumsig gris som han kunde äta upp.





NY DESIGN?!

Spelar egentligen ingen roll vad jag har för design eftersom jag inte minns vad jag hade för ca.........2min sedan. Jag provar den här så får vi se.

pepparkakor

MM o Mollan mår bättre men är jätte förkylda. Hostar o snorar.
Var hos mor o far halva dagen medan Emmsan o Edde var på bad o skridskoresa. Ingen var hemma så vi rådde oss själva. MM började med att hämta glass. Sen lekte vi med sakerna, tittade lite på tv o åt mat. Tack mamma o pappa för att ni finns!!
När vi skulle åka hem gick MM ut före o är man 2,5 år så är nyfikenheten stor t.ex vad det finns i brevlådan eller hur man får ut tomtarna ur lyktan. Jag satte in ungarna i bilen o när jag skulle hoppa in såg jag att luckan till tanken var borta så började leken gömma nyckel, var hade barnet gjort av luckan?? Letade överallt tillochmed i brevlådan nejmen ser man på, där låg den.
Hämtade mellankidsen. Väl hemma var det dax att plocka undan lite innan vi fixade glassmys (mycket mys i familjen S stuga).
Vi gav oss in på att göra stora pepparkakshjärtan till hela familjen + lite små kakor som vi brände, Vi är förståss jag.
Några av oss garnerade kakorna med kristyr.
Dom ska hängas i fönsterna, så fint.


Febrig Mollan med storebror


Brända eller?


Abbes jätte fina hjärta!!

JULKLAPPSSNOKARE

Småbarnen har haft feber hela natten, Mollan har legat mellan 39,5 & 40,0 grader.
MM tog en sovmorgon eftersom vi sov så dåligt i natt. Kl 9 kom han upp, jag hörde en överlycklig röst som ropade på mig. Där kom han med en oöppnad leksaksbil i handen - titta, bilen! Å nej han hade hittat kassen med oinslagna julklappar. Han brukar alltid tassa direkt ut till mig när han vaknar men tydligen inte idag!! Det var tur att det var den billigaste saken så nu har han en ny bil som han "hittat".
Vi åkte till apoteket för att fylla på alvedon förrådet. När vi kom hem hade Mollan 39,7 i feber o såg faktiskt riktigt hängig ut. Alvedon o snabbt full fart igen.
Jag skulle ha gjort en massa när Mollan sov men eftersom hon sov i bilen var ju det kört. Jag får verkligen ingenting gjort just nu. VAR ÄR ENERGIN??
När skolbarnen kom hem "glöggade" vi o tände ljus. Såå mysigt.
Småttingarna somnade hur snabbt som helst. Tvillingarna packade till bad & skridsko resan i morgon. Abbe somnade före 8 han ska nämligen upp tidigt för att åka med pappa på jobbet.
Nu är det dax att grädda pannkisar åt ungarna.

lusse

Nu har jag inte bloggat på två dagar. Jag har helt enkelt inte orkat. Ungarna är sjuka igen. Någon form av magsjuka??
Småttingarna har feber.
Lucia morgonen mös vi enligt tradition framför tv:n med varm choklad, lussebullar o pepparkakor (de tre stora valde att sova i stället) Resten av lördagen tillbringade vi i västerås för att komma igång med julklappar. Vi fick faktiskt lite uträttat men vi har VÄLDIGT mycket kvar! Många barn=många klappar.
Vi åt på MC där det plötsligt kom ett lucia tåg, riktigt mysigt tyckte jag.
ToysRus var en höjdare. Vi hade ju MM med oss och han är för liten för att förstå att man kan köpa o ta med hem. Han gick med tindrande ögon och tittade på allt helt underbar!!!
När vi kom hem ringde syster o talad om att lilla M har hög feber så dom vet inte hur det blir med det årliga luciakaffet på söndagen. Ja Ja vi var ju oxå hängiga.


Undrar hur mycke feber det ska vara för att stoppa hennes framfart???


Söndagen började med att Homsan kom upp o mådde dåligt. Satt en stund gick sen o kräktes, okej det är bara att frångå traditionen med lucia.
Mollan har hög feber, MM lite feber.
Tråkigt att ringa återbud till alla släktingar. Vi tog det lungt på fm. åt tidig lunch sen bäddade vi ner småttingarna i vagnarna o gick ner till sätrabrunn på julmarknad. Köpte lite godis o en jättefin lykta.
När vi kom hem firade vi egen lucia om än motvilligt av vissa. Gott hembakat fika.






Förresten MM tog sin första skidtur härom dagen, en riktig kämpe.





Under tiden jag hjälpte Gunde Svan så rymde min lilla pepparkaka...





Idag / kväll hände något traumatiskt: HOMSAN svimmade!!!! Edde såg vad som hände o kom springande upp från källaren - Mamma, Homsan
- Vad är det med henne?
- ja vet inte hon bara ramlade i hop!
Jag kutade ner o där försöker en vimmelkantig unge ta sig uppför trappen, jag får henne att sätta/falla i hop i trappen. Vi satt en stund sen lyckades vi ta oss upp till kökssoffan. Homsan var grön i ansiktet o vit om läpparna o stackars Edde var jätte rädd!
Homsan hade inte druckit på hela dan sen duschat jätte varmt, mycket smart. Puss gumman skräm oss inte igen!!
Nu vill hon att alla ska tycka jätte synd om henne hon berättar för alla om & om igen men ingen är INTRESSERAD längre!
GÅ O LÄGG DIG NU


Tur & retur

I dag for vi till avesta igen, lastbilen var färdig o tur var det. Det var snöväder o isiga vägar.
Resan gick till sala & fröet där dt var avslutning. Barnen var klädda som tomtar, lucior o pepparkakor. MM & Mollan var pepparkakor. Vi dansade runt granen, Åt mackor med julskinka & senap. Sen lyssnade vi på berättelsen om det lilla Jesusbarnet.

Vi har varit ute med pulkor o tumlat om i snön.

I morgon är det dax för luciatåg i skolan.
Jag är så jätte trött så därför blir det en kortblogg i dag.


Samling runt krubban


MM & betlehemsstjärnan


Dans runt granen

BORTSKÄMDA

Jag har bortskämda barn, så är det bara. Inte med pengar o prylar (dom har/får det dom behöver) utan känslomässigt bortskämda!
16 åriga dottern sa vid ett tillfälle när hon bad mig om något o jag direkt gjorde som hon sa - Mamma, vilken toffel du är!! Okej nu när jag hört det tänker jag faktiskt på vad jag gör.
Värmer the i micron, hämtar saker, packar väskor, tvättar kläder, skjutsar, hämtar och nu sist men inte minst FRUKOST PÅ SÄNGEN!! I går 8 a åringen, i dag 15 årige sonen. Men saken är den att jag faktiskt tycker om att göra det, småsaker som gör att jag får ett leende, kram eller "jag älskar dig" tillbaka. Det är värt allt!

Idag har vi åkt fram o tillbaka till avesta för att hämta lastbilen som är på reparation, fick åka hem utan. Den var inte klar.

MM O PAPPAS LASTBIL


Har bakat till det årliga lucia kaffet på söndag. Flera sorters kakor o småttingarna har slickat slevar.


nu tvingar min bortskämda dotter mig att sluta, ska visst fläta hennes hår.

Hej, hej....
Nu är jag klar med flätorna, vill man vara fin....

VILKEN SNYGGING



Jag förundras över hur fort barnen växer upp!
Från liten kille till en snygg yngling.

SEN TISDAG

I dag var Homsan (16år) hemma från skolan. Bara en slappdag. Jag glömde det o väckte henne i allafall.Hon lyckades somna om.
Jag och småttingarna gick till "öppnis", MM var jätte leksugen. Vi gjorde tygtryck som kanske blir julklappar till nån.
Kom hem o sövde barn, inte MM han ska inte sova längre. Mormor kom förbi o tog en kaffe, MM blev jätte glad eftersom det blir alltför sällan.
Storstädade Mollan o MM:s rum det var väldigt välbehövligt. Homsan skruvade isär sin säng så nu har hon bara en madrass på golvet????!!
Var till musikskolan o lyssnade på trumpetarna, så duktiga. Vi fikade gott.
Äntligen hemma igen, jag älskar att komma hem.
Har faktiskt haft sällskap av Homsan två kvällar i rad, nu sitter även Elly här det är jätte mysigt att prata med tonåringarna eller bara lyssna när dom pratar med varandra.



Mollan 1 år 3mån  MM 2,5 år



Trumpet barn



Homs i sin"gamla" säng..



Elly med lillebrorsan

ute kille


Härligt röda äppelkinder efter en tur i pulkabacken.

Måndagar

Måndagar är rätt bra dagar trots allt, RUTINERNA är tillbaka efter helgen.  Eftersom Mollan var uppe jätte länge i går så trodde jag att hon skulle sova länge i dag. Inte då hon var uppe som vanligt strax efter 6.
Abbe hade beställt frukost på sängen (hvregrynsgröt) men under tiden den blev klar kom han upp. Vi åt frukost framför tv:n o julkalendern som är helt värdelös, jag förstår ingenting faktiskt. Kan man inte göra en kalender som inehåller BARN, SNÖ, TOMTAR & JUL??? Det är ju det vi vill se eller?

MM, Mollan & jag åkte till revisorn sen tog vi med farmor till gammelmormor. Där får man kaffe i tunna små kaffekoppar o en massa gott fikabröd. Det luktar så gott där, det luktar gammelmormor. Mmm härliga barndomsminnen o världens bästa mormor.

Var till jysk o skulle köpa några små saker, kom till kassan o tog fram plånboken. Kortet ? Var är mitt bankkort? Förbaskade karl! Min äkta hälft hade kortet i sin plånbok. Expediten var så snäll o ställde undan min kasse. Får väl hämta den sen.

Vår snögubbe som räknar ner fram till jul gör mig lite stressad, jag bara ser hur dagarna bara försvinner.
NÅJA DET BLIR JUL I ALLAFALL!!!

NU ÄR DET BARA 16 DAGAR KVAR

ÄNNU EN MORGON

Vaknar av mig själv o klockan har nog hunnit bli halv 8, nästan rekord sovmorron i allafall på VÄLDIGT länge!!
Mollan hade gott upp till sin pappa, där satt dom o mös i soffan när jag kom. MM kom strax efter.
Moll testar oss med sin blick o sitt morrande, det gäller att inte ge vika. Hon ser så rolig ut!
I kväll är det dax för oss (vuxna) att gå på julbord. Ska bli avkopplande o gott. Ska bara fixa färdigt barnvakt!!

FREDAG

Det har gått en hel vecka in i december. Tänk så fort tiden går.
I dag har jag varit lite ur gängorna, trött o grinig. Det känns som vi haft nog av sjuka barn nu. I dag var Abbe o Edde hemma med ont i kroppen, de hade feber i tisdags kväll o var hemma i onsdags. Gick tillbaka till skolan för tidigt tror jag. Därför sjuka igen. Hobson var oxå hemma med lite feber o ont i axlarna.

På förmiddagen var vi ute och gick. MM o Mollan åkte på varsin pulka, mysigt men tungt att dra.
Vi bytte siffror på snögubben, 19 dagar kvar.

Korv med bröd till lunch (för att slippa disk). Mollan sov alldeles för kort, MM sov inte alls vilket märktes på eftermiddagen.Sur o arg.
Han fick följa med Emsan till pulkabacken det var i allafall kul. Han såg så go ut när han kom hem o berättade att han hoppat!

MM somnade på soffan i sitt rum o Mollan somnade i mitt knä. Barnens pappa somnade i soffan kl19.00.
Jag bar in småttingarna till deras sängar. Maken låg kvar. När idol började blev det trångt i soffan så Abbe försökte snällt be sin pappa att gå in till sängen då mummlar pappan"lägg dig på golvet". Vi skrattar. Tillslut lyckas vi.
Under idolprogramet drygade sig ungarna hela tiden Homsan värst!!!

Mellan 21.30 o 22.00 knackar det på dörren. Alla flyger upp, hunden morrar ordentligt. Utanför står en stor mörk karl. Han vill att vi ska hjälpa honom att knuffa ut en bil från grannens gård, han hade köpt den sa han. Hos grannen var det becksvart. Medan jag höll hunden som fortfarande morrade djupt. talade jag om att vi inte kunde hjälpa honom eftersom vi inte visste hur det låg till. Sen stängde jag dörren o låste. Han knallade i väg!!??!

Nu har jag precis sett utröstningen i idol, Robin åkte o de två som jag ville ha i final hamnade där!!! Kevin o Alice.

Godnatt alla glada o dryga(Homs)

En hektisk dag

Torsdag med fröet (kyrkis) i sala. Vi vaknade till ett vinterlandskap. Efter noggrant övervägande åkte vi mot sala, halt o moddigt så vi tog det väldigt lugnt.
Vi hade en mysig förmiddag med sång o snögubbe pyssel.
Väglaget var bättre på hemväg. Mollan somnade i bilen o flyttades till vagnen när vi kom hem. MM vägrade att komma med in eftersom han hörde plogtraktorn på avstond så där stod han o väntade o väntade o väntade... tillslut frös han in och då kom traktorn. MM såg den genom fönstret.
Lite städning, mat, bamselotto, fika. Abbe hade en kompis med sig hem, en jätte gullig tjej.
Började stryka lucia o stjärngosselinnen. Emsan o Edde ska spela trumpet på centrumbiografen i sala, en konsert. Vi skulle vara där senast 16.00.
Kl 15 brukar de komma med bussen ingen kom, hörde en ambulans o fick en klump i magen. 15.25 ringde jag till skolan där jag fick veta att det hänt nåt med nån buss!!!! Oroliga minuter tills jag fick veta att de var okej men att bussen inte kom förbi där det hänt en olycka. Dom kom hem o jag andades ut.
Försnade, stressade, hungriga.  Mollan klättrade upp sulkyn som vickade o hon klämde fingrarn ordentligt. Kom tillslut i väg. Repade en timme o gick sen o fikade på johanssons.


GOTT FIKA

Sen var det dags för konsert. Trots mutor o nappar vart det väldigt stökigt (tyckte jag) de små ville helst springa upp o ner i gången. MM tyckte att man kunde rulla. Mollan blev sur ock lyckades kasta två nappar under stolarna så vi inte hittade dom förrens det var slut!! MM tömde ALLA mut kexen i soptunnan. Mollan bajsade ända upp på ryggen och klämde fingrarna i svängdörrarna. MM hittade en mojäng som han trodde var en bil! Suck, suck . Barnen som spelade o sjöng var i alla fall jätte duktiga jag är SÅ stolt!!


"MOJÄNG"


2:a o 3:de från höger TRUMPETARE

Nu går jag o lägger mig, tänker inte öppna ögonen förren det är morron. Då är det dax för bad o skridskoresa, matsäck, ut med hunden, mat, disk, mellis, disk mmmmmmm
GODNATT ( jag älskar mitt liv, vad jag än säger) :D

NEDRÄKNING

Nu är det nedräkning fram till jul. Nu kommer det att hända grejer,
# Pepparkakshus
# Köttbullar ska rullas
# Julpyssel
# Lucia firanden i massor
# Julbord ska ätas
# Födelsedag ska firas
# mm
Läs om det o mycket mer på min blogg och du ta det lugnt, det blir jul hur vi än bär oss åt!!

FÖRSÖKER SAMLA KRAFT ( vem tog den här bilden??)

Föresten Homsan tack för att du varit barnvakt åt småttorna!!!
Det är guld värt vet du.


"SNÖGUBBE"

Ibland får man ta till nödlösningar. En snögubbe utan snö!! Helt perfekt.
Tack syrran för en bra ide`.
MM o jag har jobbat med gubben, Mollan var med o plockade bort det vi precis lyckats få fast.
Först åkte lite av munnen bort, sen näsan, munnen o ett öga. Vi lagade o ställde ut den med ett par lyktor bredvid. FINT tycker vi.



Gammla bilder

Blev bara sugen på att lägga in några äldre bilder..


TOMTEBARN MM

ÄLVA MM

SNÖPRINSESSA EMSAN

RSS 2.0