Onsdag

Jag kan inte rå för att jag gillar onsdagar.
Det trots att just onsdagarna är de jobbigaste dagarna för barnen i skolan. Det märks med mer konflikter och tårar. Trots att jag jobbar långdag till 17. Trots att det är blött och grått just i dag så är det min favorit.
Onsdagen är bra för att vi har gjort halva veckan. Därför att onsdag låter bra. Därför att jag har två korta dagar kvar att jobba. Som sagt en mycket bra dag!!!

Onsdag

Onsdag (fornsvenska: óðins- dagher) är den veckodag som kommer efter tisdag och före torsdag och kallas ibland "lillördag". Ordet kommer ifrån "piglördagen", vilken inföll på onsdagar, det var då pigan enligt traditionen hade ledigt eftersom hon inte fick vara ledig på den riktiga lördagen. Enligt äldre uppfattning veckans fjärde dag, men sedan internationell standard infördes 1973 räknas onsdagen som veckans tredje dag. [1]

Onsdagen i mytologin

Onsdagen är i Norden uppkallad efter den fornnordiska guden Oden. På latin heter onsdagen dies Mercurii, det vill säga Mercurius dag. Oden jämställdes nämligen med den romerska guden Mercurius. [2] Oden är den ene krigsguden och den äldste, främste och visaste av asagudarna.

Onsdagen i kristen tradition
  • Askonsdagen kallas inom kristendomen onsdagen efter fettisdagen. Det är askonsdagen som inleder den egentliga fastetiden. Under askonsdagen strödde man aska över huvudet på de som ber om syndernas förlåtelse. Askonsdagen inträffar enligt kyrkokalendern 46 dagar före påskafton.
  • Dymmelonsdagen kallas onsdagen under stilla veckan. Det var nämligen under denna onsdag som Judas Iskariot förrådde Jesus. Under medeltiden ersatte man klockringningen med dova slag av en träkläpp, även kallad dymmel från onsdagen och fram till påskdagen. Denna tradition lever till viss del kvar i vissa katolska länder.[2]
  • Onsdagspredikan hölls i enlighet med 1686 års kyrkolag varje onsdag. [1]
  • Onsdagen har blivit en vanlig dag för många kristna att fasta på, framför allt under adventstid


File:Kuss des judas.jpgKommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0